Κωδικοί Πρόσβασης: Πώς να πετύχετε τη μέγιστη ασφάλεια

Από τον υπολογιστή και το κινητό τηλέφωνο, μέχρι τα social media και τους διάφορους λογαριασμούς που έχουμε διαδικτυακά ,γνωρίζουμε πόσο αναγκαίοι είναι οι κωδικοί ασφαλείας στο καθένα από αυτά. Κωδικοί κάθε είδους χρησιμοποιούνται καθημερινά για την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων ,με σκοπό την απαγόρευση πρόσβασης σε τρίτους.

Συχνά βλέπουμε υπηρεσίες και λογαριασμούς α πέφτουν θύματα των εν λόγω παραβιάσεων και υποκλοπών. Κωδικοί που είναι εύκολα προβλέψιμοι, μπαίνουν στο στόχαστρο των γνωστών χάκερ , με κίνδυνο τα προσωπικά σας στοιχεία,να μην είναι πλέον και τόσο προσωπικά.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για τη δημιουργία πιο ισχυρών και άτρωτων κωδικών πρόσβασης.

Αποφύγετε το προφανές

Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά υπάρχουν ακόμα χρήστες οι οποίοι χρησιμοποιούν σε e-mail,e-banking και άλλους λογαριασμούς, κωδικούς πρόσβασης όπως «12345» ή απλές λέξεις όπως το όνομα της σελίδας που τους ζητάει να δημιουργήσουν ένα κωδικό όπως «trapeza». Αντιθέτως μπορείτε να χρησιμοποιείτε φράσεις και λέξεις οι οποίες δεν υπάρχουν σε κανέναν λεξικό και ουσιαστικά δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα.

Μεγάλοι κωδικοί

Ο χάκερ που θα θελήσει να παραβιάσει τον λογαριασμό σας, δεν είναι σχεδόν ποτέ κάποιο φυσικό πρόσωπο το οποίο προσπαθεί να μαντέψει τον κωδικό σας. Συνήθως είναι κάποια περίπλοκα προγράμματα, κατασκευασμένα έτσι ώστε να κάνουν μαζικές αναζητήσεις με τις πιο κοινές φράσεις και συνδυασμούς που χρησιμοποιούνται συνηθέστερα  για κωδικοί. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε μεγάλους κωδικούς πρόσβασης, με κεφαλαία, μικρά, αριθμούς και σύμβολα σε ακανόνιστη σειρά . Έτσι κάνετε την διαδικασία παραβίασης πολύ πιο δύσκολα εφικτή .

*Fact: Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζώρτζια θα χρειαστεί περίπου 17 χρόνια για να μπορέσει κάποιος να σπάσει έναν κωδικό 12 χαρακτήρων!

Μη χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς παντού

Η αλήθεια είναι ότι έχει συμβεί σε όλους. Έχετε μετά βίας εφεύρει έναν ικανοποιητικό κωδικό που τον θυμάστε, και τον χρησιμοποιείτε παντού.Τι γίνεται όμως εάν αυτός ο κωδικός,κάποια στιγμή,  πέσει σε λάθος χέρια; Έτσι αναπάντεχα, αυτά τα λάθος χέρια έχουν πλέον την πρόσβαση σε οποιοδήποτε άλλο λογαριασμό έχει τον ίδιο κωδικό. Προσπαθείτε, πάντα  να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε υπηρεσία που συνδέεστε ξεχωριστά, καθώς και να τους αλλάζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Ελέγξτε τον κωδικό σας

Όλες σχεδόν οι ιστοσελίδες που παραπέμπουν σε δημιουργία λογαριασμού ,διαθέτουν έλεγχο εγκυρότητας και ποιότητας κωδικών σε πραγματικό χρόνο. Ωστόσο ,σε περίπτωση που η υπηρεσία δεν διαθέτει τέτοια δυνατότητα, έναν εναλλακτικό τρόπο με τον οποίο μπορείτε να σιγουρευτείτε για το πόσο ισχυρός είναι ο κωδικός σας, καλούνται να μας δώσουν κάποιες ιστοσελίδες ειδικά σχεδιασμένες για αυτό τον σκοπό.

Μερικές από αυτές είναι οι παρακάτω:

https://howsecureismypassword.net

https://www.roboform.com/how-secure-is-my-password

https://www.grc.com/haystack.htm

 Παρόλα αυτά,θα ήταν καλό ,πάντα να προσπαθείτε για τα μέγιστα αποτελέσματα ποιότητας και ασφάλειας του κωδικού σας,και να μην επαναπαύεστε με την ένδειξη μιας μέτριας κατάστασης.

Μην αποθηκεύετε τους κωδικούς σας

Ακόμα μια βολική αλλά ταυτόχρονα επικίνδυνη συνήθεια,είναι να αποθηκεύουμε τους κωδικούς πρόσβασης μας στην κάθε ιστοσελίδα του περιηγητή που χρησιμοποιούμε (chrome,firefox κλπ.). Δυστυχώς για πολλούς, και αυτά τα προγράμματα μπορούν να παραβιαστούν όπως και τα υπόλοιπα, εάν όχι ευκολότερα.

Έτσι λοιπόν, και αυτά τα προγράμματα μπορούν να πέσουν θύματα και να υποκλέψουν εξίσου εύκολα με διάφορους τρόπους τους κωδικούς σας, ξεγελώντας σας να βάλετε τον κωδικό σας σε μια ιστοσελίδα-απάτη.(Δείτε : https://www.digi-plan.gr00/phishing-kai-symvoules-entopismou/ ) Συνεπάγεται ότι θα πρέπει,μετά το πέρας της σύνδεσης σας να αποσυνδέεστε από τον εκάστοτε λογαριασμό.

Ακολουθείτε τους κανόνες

Τη στιγμή που σε κάποια ιστοσελίδα ζητηθεί η δημιουργία κάποιου λογαριασμού και επιβάλλεται η σύνθεση ενός κωδικού πρόσβασης για τον λογαριασμό αυτό, ακολουθείστε πάντα τις οδηγίες-κανόνες κατά γράμμα.

Εάν η ιστοσελίδα σας προειδοποιεί ότι ο κωδικός που εισάγετε είναι αδύναμος,τότε κάποιος λόγος υπάρχει και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να μην αγνοείτε ποτέ τέτοιου είδους προειδοποιήσεις.

Ενεργοποιήστε την ασφάλεια των δύο επιπέδων

Τα τελευταία χρόνια ,η τεχνική αυτή έχει δεχτεί μεγάλη αναγνώριση από τις περισσότερες υπηρεσίες και εταιρείες.Ουσιαστικά αυτό που συμβαίνει με την ασφάλεια αυτή, είναι ότι χρησιμοποιούνται δύο τρόποι ταυτοποίησης του χρήστη. Στο πρώτο στάδιο ζητείται πάντα ο κωδικός πρόσβασης και το όνομα χρήστη,ενώ σε δεύτερο στάδιο ζητείται συνήθως ο αριθμός του κινητού σας τηλεφώνου και πιο σπάνια ενίοτε,κάποιος δεύτερος λογαριασμός e-mail για επαλήθευση .Με αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται η άμεση ενημέρωση του χρήστη για οποιαδήποτε τυχών παραβίαση και η διασφάλιση σε οτιδήποτε αφορά τις μεγάλες αλλαγές στο λογαριασμό σας(αλλαγή κωδικού,ύποπτες κινήσεις,νέες συνδέσεις).

Δημοσιεύθηκε την
Κατηγοριοποιημένα ως Νέα